Дизайн інтер'єра

Кольоротерапія: психологія кольору інтер'єру в дії

Кольоротерапія – ось, що лежить в основі грамотно підібраної палітри відтінків в інтер'єрі. Компанія РСУ, здійснюючи ремонт квартир в Одесі та Києві, надає велике значення колірній сполучуваності, а також тому впливу, який чинить кожен колір на наше сприйняття. Адже відомо, що один відтінок може пригнічувати, а інший, навпаки, наповнить тіло і розум новими силами та ідеями.

В якості основи ми використовуємо всім відомі кольори веселки - 7 основних кольорів, які мають безліч похідних. Але основа залишається однією і тією ж, і важливо розуміти, як правильно її використовувати для естетично приємного оформлення інтер'єру.

7 кольорів веселки, або як правильно розфарбувати свій будинок

Красний

Вважається найпотужнішим і зарядженим енергією кольором. В інтер'єрі використовується з обережністю. У малих дозах може привнести в приміщення динаміку, «зігріти» кімнату і зробити її більш затишною. Не варто застосовувати червоний у великій кількості – краще за його допомогою зробити невеликі акценти, з чим чудово впораються аксесуари.

  • Переваги: асоціюється з теплом і любов'ю, спонукає до дії.
  • Недоліки: у великих кількостях може викликати агресію та провокувати сварки.

Помаранчевий

На відміну від червоного, помаранчевий не настільки агресивний, тому його вплив на нашу психіку більш м'який і не такий напористий. Викликає приємні асоціації, закладені самою природою, адже багато солодких фруктів пофарбовані саме в цей колір: абрикоси, апельсини, хурма, диня.

  • Переваги: інтер'єри з нотками помаранчевого створюють атмосферу тепла, вселяють впевненість і відчуття стабільності.
  • Недоліки: надлишок помаранчевого може сильно тиснути, ставати нав'язливим і неприємним.

Жовтий

Теплий, істинно сонячний колір допомагає зігрітися просто за рахунок своєї присутності в інтер'єрі. Він має властивість пробуджувати енергію, піднімати настрій і підбадьорювати. Примітно, що один із жовтих відтінків - кульбабовий - можна застосовувати практично в будь-яких кількостях, якщо грамотно поєднувати його з іншими базовими тонами, що врівноважують його активність - кремовим, бежевим, сірим.

  • Переваги: можна сміливо використовувати у ванних, дитячих і передпокоях для пожвавлення інтер'єру. Якщо необхідно «зігріти» приміщення, використовуйте теплий відтінок жовтого (медовий), якщо потрібно «охолодити» - виберіть лимонний тон.
  • Недоліки: надто яскравий жовтий, не врівноважений більш спокійними або пастельними кольорами, викликатиме роздратування.

Зелений

Цей колір подарувала нам природа, тому він, мабуть, найприродніший у світі сприйняття кольорів. Він заспокійливо впливає на психіку, притупляє відчуття голоду, допомагає вгамувати тривожність і занепокоєння.

  • Переваги: можна сміливо використовувати в їдальні, пофарбувати в цей колір всі стіни і поєднувати як з яскравими, так і пастельними відтінками іншого спектра.
  • Недоліки: занадто яскравий зелений може дратувати, а темно-листяний відтінок може зробити приміщення похмурим і непривітним. В обох випадках потрібно врівноважувати колір відтінком-партнером - пастельним, базовим або, навпаки, світлим і таким, що оживляє.

Голубий

Колір мрійників і фантазерів, відтінок свіжості літнього неба і морської води. Блакитний вважається кольором майбутнього і надії. Залежно від відтінку, може бути бірюзовим (згадайте зачаровує тон блакитного від Тіффані), блакитним або з металевим відливом.

  • Переваги: допомагає освіжити кімнату; є основою формування приміщень у морському стилі.
  • Недоліки: надлишок або неправильно підібраний відтінок блакитного можуть «вистудити» кімнату, зробити її непривітною і холодною, немов царство Снігової Королеви.

Синій

Глибоке нічне небо, темна гладь води й аристократична стриманість - ось те, що характеризує синій колір. Людина, навіть перебуваючи в роздратуванні, опинившись в оточенні цього кольору, розслабиться і зможе скинути напругу. Найкраще виглядає з кольорами-партнерами, які додають інтер'єру тепло і затишок, що іноді бракують синьому - бурштиновий, теракотовий, деревний, медовий.

  • Переваги: заспокоює, налаштовує на мирний лад, присипляє і навіть знімає біль. Інтер'єри, в яких синій виступає основою, виглядають дуже аристократично.
  • Недоліки: має властивість притупляти будь-які емоції, оскільки є вельми «суворим» кольором, тому його варто з обережністю застосовувати у вітальні, спальні та дитячій.

Фіолетовий

Останній колір райдужного спектра є вельми загадковим, оскільки в ньому прекрасно уживаються два самостійні кольори - червоний і синій. Фіолетовий шанують як магічний, пов'язаний з інтуїцією та містикою. В інтер'єрі його застосовують не часто – він примхливий, але професіонали з РСУ знають, як правильно обіграти цей колір, щоб він повністю розкрив свій потенціал.

  • Переваги: відмінно поєднується з кремовими, жовтими і помаранчевими відтінками, причому, неважливо, будуть вони яскравими або пастельними.
  • Недоліки: яскравий фіолетовий досить активний, тому його потрібно використовувати з обережністю. Темна складова кольору вимагає застосування тільки в добре освітлених приміщеннях.

"Ремонтно-будівельне управління" може гарантувати вам, що дизайн інтер'єру в Одесі та Києві буде виконано не тільки згідно з останніми трендами і модними віяннями, а й за правилами гармонії кольорів - незалежно від того, яким кольорам та відтінкам ви надаєте перевагу.

.

Дзвоніть нам, і ми зробимо інтер'єр вашої мрії, який буде створювати тільки позитивні емоції!

.
Image
Image
Image
Image